Shopping Cart

Свържете се с нас: support@greendermalab.bg

Безплатна доставка на поръчки над 50 лв

Акне! Що е то и как да се справим с досадните му проявления?

“Акнето, известно още като акне вулгарис, е дългосрочно състояние на кожата, което възниква, когато мъртвите кожни клетки и маслото от кожата запушват космените фоликули. Типичните характеристики на състоянието включват черни точки или бели точки, пъпки, мазна кожа и възможни белези. Засяга предимно кожата с относително голям брой мастни жлези, включително лицето, горната част на гърдите и гърба.” Това е небрежното обяснение на Уикипедия за акнето, но ние всъщност знаем, че всеки един видим недостатък е повод за много по-дълбоки вътрешни травми, които не могат да преминат просто „с времето“. Акнето освен, че може да остави външен белег по нашето тяло и лице за цял живот, то може да остави и вътрешен такъв, което го прави още по – страшно.  Всички сме минали през пубертета, през дискомфорта на променящото се тяло, глас, мислене и емоции. Всички знаем колко крехък период е това и как към него се подхожда деликатно и с разбиране. Въпреки това, не при всички нас с приключването на пубертета, приключват и досадните пъпки.

Акнето не се ограничава до засягане на лицето – много хора страдат от болезнени, неудобни и неприятни петна по гърба, шията и гърдите си. Всъщност акнето може да засегне хора навсякъде, с изключение на дланите на ръцете и стъпалата.

Има много митове за акнето, включително произхода му. Акнето не се причинява от „нечистота“ или „ядене на мазни храни“. Причинява се от генетична тенденция да образува както блокирани пори, така и мазна кожа. Блокирането предотвратява напускането на порите от себум (естествено произведени масла) и това подхранва и размножава бактериите, уловени във фоликула. Вашето тяло реагира, като изпраща бели кръвни клетки за борба с бактериите и това причинява възпаление. За някои акнето може да бъде безмилостно състояние, което се нуждае от медицинско лечение, за други промяната на начина на живот и храненето може да осигури противоотрова или да помогне за облекчаване на състоянието.

Има ли разлика между акне при възрастни и акне, което се получава при тийнейджърите?

Да, тийнейджърското акне често се причинява от прекомерно количество мазнини в кожата и хормони в пубертета. Акнето при възрастни, може да бъде много по-сложно, често прекомерното масло не е основният компонент, причиняващ акнето. Хормоните играят огромна роля, особено при жените и могат да бъдат по-трудни за лечение само с грижа за кожата, често трябва да се правят и промени в начина на живот.

Какво е акне при възрастни?

Това не е нещо, което човек може да надрасне, както понякога се предполага. Може да се каже, че акнето при възрастни е по-често при жените; според различни източници всяка пета жена страда от проблема. Например, жените изпитват остро акне най-вече преди менструация, когато нивата на прогестерона са повишени. Има обаче няколко разлики – докато акнето на тийнейджъри