Shopping Cart

Свържете се с нас: support@greendermalab.bg

Безплатна доставка на поръчки над 50 лв

Какво е хидроксиапатит и какви са ползите му за вашата усмивка

Грижата за зъбите е един ежедневен процес на който обикновено, преди да се наложи да посетим денталната клиника, не обръщаме особено внимание. Преди да настъпят каквито и да било оплаквания по зъбите ни, миенето сутрин и вечер е едно машинално действие, като дишането, само че понякога е дори отегчително, но знаете ли какви съставки има във вашата паста за зъби? Различните видове пасти за зъби имат специални съставки, които помагат за предотвратяване и намаляване на здравословните проблеми със зъбите. Но чували ли сте за хидроксиапатит? Това е минерал, който се среща естествено в зъбите и костите. Въпреки че няма да го намерите във всяка паста за зъби, хидроксиапатитът играе роля в поддържането на здрави зъби. Научете за този минерал и някои от неговите предимства.

Какво е хидроксиапатит?

Вашите зъби са сложна структура, изградена от много различни части. Хидроксиапатита(ХА), в неговият естествен вид е съединение от Калций и Фосфор, което изгражда около 97% от зъбният емайл на постоянните зъби, около 70% от дентина и 60% от костите. Хидроксиапатитът е калциев фосфат от алкален тип, апатит означава естествено минерализиран калций. В състава му могат да участват различни химични елементи. Основните му свойства се проявяват благодарение на хидроксилната група, която съдържа в строежа на молекулата си. Натурално хидроксиапатитът представлява нанокристали, които са скупчени в по-големи групи, наподобяващи микродискове или пръчици. С просто око може да се каже, че е фин бял прах.

Хидроксиапатитът съществува в кърмата, поради което приемането му от бебетата по време на кърмене спомага в много по-доброто и пълноценно развитие на млечните зъби и зародишите на постоянните. Поникването на млечните зъби при бебетата е част от естественото развитие на децата. На 3-и години детето има 20 млечни зъба, които се временни. По-голямата част от тях израстват през първите две години. В общия случай, те се появяват в определен ред, но той не е абсолютно задължителен. Лечението и грижата за млечните зъби никак не е за подценяване, тъй като тези зъби пазят мястото за постоянните такива, което не е никак малка задача. Не излекуван кариес на временен зъб, би могъл да увреди зародиша на постоянния зъб.