Shopping Cart

Свържете се с нас: support@greendermalab.bg

Безплатна доставка на поръчки над 50 лв

Пчелна отровa и разнообразните ѝ приложения

Повечето хора свързваме пчелите с мед или цветен прашец. Но друг пчелен продукт е пчелната отрова, която се използва за лечение на определени заболявания. Всички знаем за лечебните ефекти на пчелния мед. Чаят с мед, отдавна е средство за избор при болки в гърлото, a някои диетолози смятат пчелния прашец за почти идеален източник на протеини.

На пчелната отрова се гледа с известно треперене, което не е изненадващо, като се има предвид, че опитът на повечето от нас е чрез болезнено ужилване от пчели. От хиляди години обаче, лечебните ползи от пчелната отрова се рекламират по целия свят. И докато тези лечебни ефекти тепърва трябва да бъдат научно доказани, използването на пчелна отрова за лечение на различни заболявания се изучава активно.

Пчелната отрова е безцветна, кисела течност. Пчелите я отделят чрез жилата си в мишена, когато се чувстват застрашени. Съдържа както противовъзпалителни, така и възпалителни съединения, включително ензими, захари, минерали и аминокиселини.

Мелитин – съединение, което се състои от 26 аминокиселини – съдържа около 50% от сухото тегло на отровата и е доказано, че има антивирусни, антибактериални и противоракови ефекти в някои проучвания, подобрява кръвообращението, работата на нервната система и мускулите. Пчелната отрова съдържа също пептидите апамин, който придава тонизиращ ефект и адолапин, който има силно обезболяващо действие.

Лечебната употреба на пчелна отрова датира от древен Египет и е докладвана в историята на Европа и Азия. Хипократ използва пчелна отрова за лечение на болки в ставите и артрит. В по-съвременните времена интересът към ефектите на пчелната отрова е подновен през 1888 г. с публикуването на клинично проучване, проведено в Европа, относно ефекта му върху ревматизма. Използва се като естествено лечение за различни заболявания. Тя предлага широк спектър от лечебни свойства, вариращи от намаляване на възпалението до лечение на хронични заболявания, като:

Лечението с апитоксин е полезно при:

  • Болестта на Паркинсон
  • Церебрална парализа
  • Високо кръвно налягане
  • Възпаление на кръвоносните съдове
  • Сенна хрема
  • Премахване на белези
  • Подагра
  • Херпес зостер
  • Изгаряния

Пчелната отрова може да окаже положителен ефект върху заболявания като астма и болест на белите дробове. Използвана е и при