Shopping Cart

Свържете се с нас: support@greendermalab.bg

Безплатна доставка на поръчки над 50 лв

Защо побелява косата ни?

Често сме чували израза “По вида посрещат, по ума изпращат”, но замисляли ли сте се кое е първото нещо, което прави впечатление у една жена? Косата! Тя е запазена марка на много дами, тъй като може да бъде оформена по различен начин, грижата за нея, макар и трудна понякога, се отплаща с върховен блясък и най-вече ни кара да се чувстваме уверени и смели. Когато сме млади и безгрижни се заиграваме с цветовете – все по-често ще видите млади дами с електриково розови, сини или зелени коси по улицата, но какво става когато боядисването се превърне в нужда, а не желание? Побеляването не винаги е причина да се натъжаваме – все повече жени оставят естествената си коса и се радват от сърце на стареенето, но много други предпочитат чрез боядисване в натурални тонове да се подмладят. Въпросът ни към вас днес е: знаете ли защо косата побелява и от какво зависи кога това ще се случи? Ще ви отговорим в следващите редове!

Преди да разберем защо косата побелява, нека първо ви разкажем защо има цвят на първо време. Меланинът е естествен пигмент, който определя цвета на косата ни. Той преминава през значителни пигментационни промени през целия живот на човека. С други думи, цветът на косата ви не остава същият – всички сме виждали как някое пепеляво русо бебе израства във възрастен човек с плътно кестеняв цвят в косата си. Когато производството на този пигмент се забави, косата става сива или бяла. При сивата коса меланинът е намален, докато при бялата напълно липсва.

Ставате рано сутринта и започвате да се оправят за работа. Миете зъбите си, слагате си малко грим, оправяте прическата си и там забелязвате него – първият бял косъм. Можете да изпаднете в паника, никой няма да ви съди, но дали е нужно? Доказано е, че стресът причинява посивяване на косата! Той уврежда важни клетки в тялото, а те често включват именно меланин. Независимо дали стресът е причинен от проблеми у дома, в офиса или децата, той си остава стрес. Може и да звучи много лесно да кажеш “Просто се успокойте”, но наистина ако навреме се погрижите за балансираното си ежедневие, вероятно тялото ви ще ви се отблагодари с по-дълъг живот на естествения цвят на косата ви. Намирайте време за себе си, забавлявайте се и не подценявайте почивките, които заслужавате!

Може би няма да ви изненадаме, но начинът ви на живот също силно влияе на побеляването на косата! Дали следвате правилната диета? Побеляването може да се породи от дефицит на витамин В12. Той играе важна роля в тялото, тъй като дава енергия и допринася за здравословния растеж на косата и цвета ѝ. Тялото ни се нуждае от В12, тъй като той отговаря за състоянието на червените кръвни клетки. Те от своя страна пренасят кислород до клетките в тялото, включително космените. Дефицитът може да отс